Güvenlik kavramı her dönemde olduğu gibi günümüzde de büyük önem taşır. Ancak diğer dönemlerden farklı olarak günümüzde güvenlik amacıyla teknolojik cihazlardan oldukça etkili bir şekilde faydalanılır. Teknolojik görüntüleme araçlarından olan IP kameralar ise bu amaçla kullanılabilecek en işlevsel cihazlardandır. Ev, bahçe, işyeri, ofis, okul ve sokak gibi birçok ortamın görüntülenmesinde ve takip edilmesinde kullanılabilen IP kameraların kurulumları ve kullanımları da oldukça basittir.
iP Kamera Fiyatları
Görüntüleri kendileri işleyerek ve diğer cihazlara kolaylıkla aktarabilen IP kamera modellerinin fiyatları, bu cihazların sahip oldukları teknolojik özelliklere göre değişiklik gösterir. IP kamera seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk nokta, cihazın hangi ortamda kullanılacağıdır. Dış ortamda kullanılacak olan modellerde hava şartlarına ve darbelere karşı özel önlemler alındığı için bu ürünlerin fiyatları diğer modellere oranla daha yüksektir. Ürün seçiminin diğer önemli noktası ise cihazın bağlantı şeklidir. Kablolu bağlantıya sahip modellerin ağa bağlanması için ağ kabloları kullanılırken kablosuz ürünlerde buna gerek yoktur. Kablolu ürünler daha uygun fiyatlı olmalarına rağmen bazı durumlarda kablolar, cihazın konumlandırılması ile ilgili problem yaşanmasına sebep olabilir.
Bu kameraların veri aktarım hızları oldukça yüksek olmasına rağmen daha net bir görüntü için cihazın yüksek çözünürlüklü görüntü elde edebilmesi ve gece görüşünün de iyi olması gerekir. Bunun yanında cihazın hareket edebilir özellikte olması, uzaktan kontrol edilebilmesi ve kendi kendine kayıt yapabilmesi cihazın işlevselliği ile birlikte fiyatını da arttıran diğer etkenlerdendir.
iP Kamera Nedir?
iP kameralar, üzerlerinde bulunan sensörler aracılığı ile görüntüyü algılayan ve algıladıkları görüntüleri kendileri işleyen dijital kameralardır. Bu kameralar; çevreden algıladıkları analog sinyalleri, yapılarında bulunan DVS (Digital Video Server) işlemcileri ile işleyerek sayısal verilere dönüştürürler. Bu işlemin ardından cihazlar, işledikleri verileri bağlı oldukları ağ aracılığıyla ilgili birimlere gönderirler.
IP kamera modellerinin çalışması için ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi şarj edilebilir dahili bir pilde alınabileceği gibi bu cihazlar uygun adaptörler aracılığıyla doğrudan şebeke elektriğine bağlanarak da kullanılabilirler. Bu teknolojik kameraların algılayıp işledikleri görüntülerin alınabilmesi içinse cihazın bir internet ağına bağlı olması gerekir. Bu şekilde cihaz tarafından yakalanan görüntüler aynı ağa bağlı ve yetkilendirilmiş diğer cihazlar tarafından ya da farklı yerlerde bulunan ve internet bağlantısı ile kameraya ulaşabilen diğer cihazlar tarafından görüntülenebilir. IP kamera ve görüntünün alınacağı cihazın aynı ağa bağlı olması durumunda veri aktarımı için internet bağlantısı gerekmezken, görüntülerin alınacağı cihazın farklı bir ağa bağlı olması durumunda veri aktarımı internet üzerinden olur ve bu durumda internet bağlantısı gerekir.
iP Kamera Farkı Nedir?
Bu cihazların diğer kameralardan en önemli farkı, aldıkları görüntüleri kendilerinin işleyebilmeleridir. Diğer kamera çeşitlerinde kamera tarafından yakalanan görüntülerin işlenerek dijital verilere çevrilmesi için bir bilgisayara ya da servera ihtiyaç duyulurken, IP kamera modelleri bu işlemi kendileri yaparlar. Bu özellikleri de işlevselliklerinin yanında bu kameralarla kurulan sistemlerdeki maliyeti de düşürür. Ayrıca, kablolu IP kameraların bağlantılarında kullanılan ağ kabloları da diğer güvenlik kameralarında kullanılan kablolara göre daha uygun fiyatlıdır.
IP kameraların network ağı ya da internet ağı üzerinden doğrudan yayın yapabilme özellikleri, bu cihaz tarafından yayınlanan görüntülerin bilgisayar, akıllı telefon, PDA, tablet bilgisayar ve akıllı televizyon gibi cihazlar tarafından; doğrudan, aynı anda ve internete bağlanılabilen her yerden görüntülenebilmesine olanak tanır. Bu özelliklerinin yanında IP kamera çeşitleri; ayrıca programlanabilme, hareket edebilme, uzaktan kontrol edilebilme, hareketle devreye girme ve belirlenen aralıklarla görüntü ve ses aktarabilme gibi özelliklere de sahiptir.